СТАБМАН

Антиоксиданти в коров'ячому молоці можуть уповільнити старіння мозку та захистити від хвороби Альцгеймера

Дослідники виявили, що люди похилого віку, які випивають 3 чашки молока на день, мають більш високий рівень антиоксиданту, який допомагає детоксикації мозку.

Більшість із нас схильні думати про молоко як про напій, який найбільше подобається дітям. І це вірно: коров'яче молоко має найбільшу поживну цінність для дитячого організму, але коли організм дорослішає він значною мірою втрачає здатність правильно перетравлювати молочні напої.

Але згідно з новим дослідженням, опублікованим журналом Frontiers in Nutrition, люди похилого віку можуть отримати більше користі від вживання молока, ніж ми думаємо.
Дослідження, проведене групою вчених з Медичного центру Університету Канзасу (KU) в США, показало, що люди похилого віку, які випивають три чашки молочного молока щодня, мають більш високий рівень потужного антиоксиданту, який може захистити мозок від старіння та допомогти боротися з віковими захворюваннями.

Цей антиоксидант, який має назву глутатіон, або GSH, здатний запобігати «роз'їданню» нашого мозку вільними радикалами та іншими окислювачами, які зазвичай вивільняються, коли наш мозок перетворює поживні речовини на енергію.

Цей природний процес, який вчені Каліфорнійського університету описують як аналог «старої машини, яка іржавіє», експерти пов'язують із багатьма нейродегенеративними захворюваннями, включаючи хвороби Альцгеймера та Паркінсона.

З віком рівень глутатіону у нашому мозку знижується, і ми поступово втрачаємо цього захисника нашого мозку.

Результати дослідження

Вчені проаналізували 73 дорослих людей, віком від 60 до 89 років, які зазвичай споживали менше 1,5 порції молочних продуктів на день, та розділили їх на дві групи: одну, чиє споживання молока не змінилося, та іншу, яку попросили збільшити споживання молока до трьох чашок на день (зокрема знежиреного 1 % молока) протягом трьох місяців.

Наприкінці експерименту вчені виявили, що у групи, яка випивала три чашки молочного молока на день, спостерігалося в середньому 5 % збільшення рівня GSH у мозку та 7 % збільшення антиоксидантів у тім'яній ділянці мозку, у той час як у групі, яка продовжувала пити менше молока, взагалі не відбулося ніяких змін.

"Дивно, що така проста річ, як вживання молока, може підвищити рівень GSH, тому що це не ліки, а проста їжа", - сказала доктор Дебра Салліван, професор та завідувач кафедри дієтології та харчування Школи медичних професій університета Канзасу та один із авторів дослідження.

Скільки молока ми споживаємо?

За даними World Population Review, країнами, які споживають найбільше молока у світі, є Фінляндія (430,76 кг на душу населення), Чорногорія (349,21 кг на душу населення), Нідерланди (341,47 кг на душу населення), Швеція (341,23 кг на душу населення), Швейцарія (318,69 кг на душу населення), Албанія (303,72 кг на душу населення), Литва (295,46 кг на душу населення), Ірландія (291,86 кг на душу населення), Казахстан (288,12 кг на душу населення) та Естонія (284,65 кг на душу населення).

Чи повинні ми почати пити більше молока?

Важливо відзначити, що дослідження університету Канзасу отримало фінансування від Національної ради з молочних продуктів США, хоча дослідники заявили, що їм не було надано жодної інформації чи вказівок у їхньому дослідженні.

Дослідники заявили, що вони були дуже здивовані результатами дослідження.
"Я думав, що фрукти та овочі будуть тісно пов'язані з антиоксидантами в мозку", - сказав автор дослідження Ін-Янг Чой.

«Але натомість це були молочні продукти, а серед молочних продуктів було молоко. Це було справді дивовижно».

Тож чи варто нам усім почати пити більше молока? Відповідь може бути трохи складнішою, ніж може здатися на перший погляд в американському дослідженні.

Молочні продукти часто рекомендують людям похилого віку, оскільки вважається, що високий вміст кальцію в коров'ячому молоці та інших продуктах зміцнює кістки та зберігає їх здоров'я.

Але дослідження також виявили підвищений ризик серцево-судинних захворювань у людей, які споживають молочні продукти, порівняно з тими, хто дотримується веганської дієти, і навіть підвищений ризик переломів кісток та смертності через надмірне споживання молока.

Хоча рослинні альтернативи зазвичай не можуть дати вам ті ж поживні речовини, що молочне молоко, ви можете легко знайти їх в інших веганських продуктах або придбати збагачене рослинне молоко на полиці супермаркету.

Дослідники з університету Канзасу заявили, що необхідні додаткові дослідження, щоб з'ясувати, чому саме споживання молока підвищує рівень GSH в мозку, чи це покращує функції мозку і чи взагалі має значення рівень жиру в молоці.

Контакти:

+380 (50) 037 41 37
+380 (96) 049 33 14
+380 (67) 149 93 45
stabman.ingridients@ukr.net
ТОВ "СТАБМАН"
Україна, 61058, м. Харків, вул. Культури, будинок 16 а
Хочете дізнатись більше?
Залиште свій номер телефону і ми вам зателефонуємо!
Або зателефонуйте нам зараз:
+380509880784
Made on
Tilda