Близько 20 відсотків білка в звичайному молоці - це сироватковий білок, а 80 відсотків - це казеїн. Сироваткові білки не денатуруються в кислому середовищі шлунку, а швидко потрапляють у тонкий кишечник, де розкладаються, всмоктуються та доставляються до м'язів та інших тканин. З іншого боку, казеїн утворює тромб у шлунку і вивільняється повільніше, тому молочні продукти, що містять казеїн, вважають за краще перекушувати перед сном.
Різні життєві ситуації впливають на потреби в білках. Люди, які активно займаються спортом, отримують важливий будівельний матеріал для своїх м'язів із білкової їжі, оскільки білок необхідний для росту та підтримки м'язової маси. Також в раціоні людей похилого віку білок допомагає підтримувати м'язову масу і підтримувати кістки в хорошому стані.
Найпростіший спосіб задовольнити щоденну потребу в білку – це вживати різноманітні молочні продукти на додаток до інших джерел білка під час їжі.