СТАБМАН

Останні дослідження показують, що молочні продукти можуть допомогти знизити ризик діабету 2 типу

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) стверджує, що за останні 40 років кількість людей, які страждають на цукровий діабет, зросла майже в чотири рази — наразі ним страждають близько 422 мільйонів людей у всьому світі. З цих людей більше 95% мають діабет 2 типу, який в основному вважається наслідком надмірної маси тіла та недостатньої фізичної активності.

Існує глобальна погоджена ціль зупинити зростання діабету та ожиріння до 2025 року. Один зі способів допомогти приборкати його поширеність – розробити здорові та смачні варіанти для людей, які борються з хворобою та її основними причинами.

Дослідження показують, що молочні продукти можуть допомогти боротися з діабетом 2 типу

Епідеміологічні дослідження, як-от проведені Drouin-Chartier та ін. (1) і Tian та ін. (2) , показали, що існує зворотна кореляція між ризиком діабету 2 типу (T2D) і загальним споживанням молочних продуктів, молочних продуктів із низьким вмістом жиру та йогуртів.

Крім того, Gijsbers та інші (3) припускають, що кожна додана порція молочних продуктів у 200 грамів на день пов'язана зі зниженням ризику діабету 2 типу на 3%.

Таким чино, існує кілька правдоподібних біологічних механізмів, за допомогою яких молочні продукти можуть відігравати важливу роль у зниженні ризику розвитку діабету 2 типу.

Дослідження показали, що ці механізми можуть відігравати певну роль:

  • Молочні продукти допомагають контролювати вагу та знижують ризик розвитку метаболічного синдрому , який є основним фактором ризику діабету 2 типу ( Bjørnshave & Hermansen 2014 (4), Kim & Je 2016 (5).
  • Кальцій, магній і вітамін D можуть зменшити ризик діабету 2 типу через їх роль у модулюванні резистентності до інсуліну, функції бета-клітин підшлункової залози та/або запалення ( Pittas et al 2007 (6), Hirahatake et al 2014 (7).
  • Було доказано, що біологічно активні молочні пептиди, отримані з казеїну та сироваткових білків, мають антигіпертензивну дію ( Siltari et al 2019 (8). Артеріальна гіпертензія є фактором ризику розвитку метаболічного синдрому та діабету 2 типу.
  • Молочний білок, особливо сироватковий білок, може підвищити чутливість до інсуліну, покращити толерантність до глюкози та ліпідний профіль, а також допомогти контролювати вагу ( Turner et al 2015 (9), Bjørnshave & Hermansen 2014 (4).

Також слід зазначити, що глікемічний індекс (ГІ) несолодких молочних продуктів, у тому числі безлактозних, низький (30–40). Це робить їх ідеальним джерелом цінних поживних речовин для діабетиків.

Сухе молоко добре підходить для діабетичного харчування та полегшує розробку продуктів

Продукт для діабетиків повинен бути не тільки корисним і поживним, але і приємним на смак. Саме тут на допомогу приходить безлактозне сухе молоко. Лінійку спеціальних сухих молочних сумішей можна використовувати в різних цілях, щоб забезпечити гладку кремову текстуру, одночасно підвищуючи рівень білка, вітамінів і мінералів у продукті .

Сухе молоко особливо добре підходить для діабетичного харчування через низький вміст вуглеводів і високий рівень білка, що може допомогти підтримувати здорову дієту.

Джерела

  1. Drouin-Chartier JP et al. Systematic review of the association between dairy product consumption and risk of cardiovascular-related clinical outcomes. Adv Nutr 2016; 7:1026-1040.
  2. Tian et al. Dietary protein consumption and the risk of type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis of cohort studies. Nutrients 2017; 9:982.
  3. Gijsbers L et al. Consumption of dairy foods and diabetes incidence: a dose-response meta-analysis of observational studies. Am J Clin Nutr 2016; 103:1111-1124.
  4. Bjørnshave A and Hermansen K. Effects of dairy protein and fat on the metabolic syndrome and type 2 diabetes. Rev Diabet Stud 2014;11:153-166.
  5. Kim Y, Je Y. Dairy consumption and risk of metabolic syndrome: a meta-analysis. Diabet Med. 2016 Apr;33(4):428-40. doi: 10.1111/dme.12970.
  6. Pittas AG et al. The role of vitamin D and calcium in type 2 diabetes. A systematic review and meta-analysis. J Clin Endocrinol Metab 2007;92:2017-2029.
  7. Hirahatake KM et al. Associations between dairy foods, diabetes, and metabolic health: potential mechanisms and future directions. Metabolism 2014;63:618-627.
  8. Siltari A, Vapaatalo H, Korpela R. Milk and milk-derived peptides combat against hypertension and vascular dysfunction: a review. Int J Food Sci Technol 2019, 54: 1920-1929. https://doi.org/10.1111/ijfs.14056
  9. Turner KM et al. Dairy consumption and insulin sensitivity: a systematic review of short- and long-term intervention studies. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2015;25:3-8.

Контакти:

+380 (50) 037 41 37
+380 (96) 049 33 14
+380 (67) 149 93 45
stabman.ingridients@ukr.net
ТОВ "СТАБМАН"
Україна, 61058, м. Харків, вул. Культури, будинок 16 а
Хочете дізнатись більше?
Залиште свій номер телефону і ми вам зателефонуємо!
Або зателефонуйте нам зараз:
+380509880784
Made on
Tilda