Епідеміологічні дослідження, як-от проведені Drouin-Chartier та ін. (1) і Tian та ін. (2) , показали, що існує зворотна кореляція між ризиком діабету 2 типу (T2D) і загальним споживанням молочних продуктів, молочних продуктів із низьким вмістом жиру та йогуртів.
Крім того, Gijsbers та інші (3) припускають, що кожна додана порція молочних продуктів у 200 грамів на день пов'язана зі зниженням ризику діабету 2 типу на 3%.
Таким чино, існує кілька правдоподібних біологічних механізмів, за допомогою яких молочні продукти можуть відігравати важливу роль у зниженні ризику розвитку діабету 2 типу.
Дослідження показали, що ці механізми можуть відігравати певну роль:
- Молочні продукти допомагають контролювати вагу та знижують ризик розвитку метаболічного синдрому , який є основним фактором ризику діабету 2 типу ( Bjørnshave & Hermansen 2014 (4), Kim & Je 2016 (5).
- Кальцій, магній і вітамін D можуть зменшити ризик діабету 2 типу через їх роль у модулюванні резистентності до інсуліну, функції бета-клітин підшлункової залози та/або запалення ( Pittas et al 2007 (6), Hirahatake et al 2014 (7).
- Було доказано, що біологічно активні молочні пептиди, отримані з казеїну та сироваткових білків, мають антигіпертензивну дію ( Siltari et al 2019 (8). Артеріальна гіпертензія є фактором ризику розвитку метаболічного синдрому та діабету 2 типу.
- Молочний білок, особливо сироватковий білок, може підвищити чутливість до інсуліну, покращити толерантність до глюкози та ліпідний профіль, а також допомогти контролювати вагу ( Turner et al 2015 (9), Bjørnshave & Hermansen 2014 (4).
Також слід зазначити, що глікемічний індекс (ГІ) несолодких молочних продуктів, у тому числі безлактозних, низький (30–40). Це робить їх ідеальним джерелом цінних поживних речовин для діабетиків.