Незалежно від того, чи почалося виробництво сиру в горах Західної Європи чи потрапило туди через торговельні шляхи з арабського світу, Європа, безперечно, є місцем, де він прижився і процвітає. Важлива причина цього - і причина, через яку ви не знайдете сир у багатьох інших регіонах - генетична.
Більшість населення світу страждає непереносимістю лактози; як тільки діти припиняють споживати грудне молоко, їхній організм зменшує вироблення лактази, необхідної для перетравлення молока. Але через різні джерела білка в різних регіонах світу корінні народи навчилися адаптуватися. У той час як 95% кавказців належним чином перетравлють молочні продукти, ця цифра падає до 50% для людей африканського походження та лише близько 5% для жителів Східної Азії. Ось чому ви майже ніколи не знайдете молока, сиру чи молочних продуктів в азіатській кухні.
Отже, хто їсть найбільше сиру? Згідно зі звітом
Міжнародної молочної федерації, 10 країн із найбільшим споживанням сиру на душу населення (у 2023 році):
- Франція – 25,8 кг на рік
- Німеччина – 24,1 кг на рік
- Люксембург – 24,1 кг на рік
- Ісландія – 24,1 кг на рік
- Греція – 23,4 кг на рік
- Фінляндія – 22,4 кг на рік
- Італія – 21,8 кг на рік
- Швейцарія – 21,8 на рік
- Естонія –20,8 кг на рік
- Нідерланди – 19,4 кг на рік .