За історичними даними, виробництво сиру почалося понад 4000 років тому.
Ніхто достеменно не знає, хто зробив перший сир. Згідно з давньою легендою, його випадково виготовив арабський купець, який, вирушаючи в одноденну подорож пустелею, поклав свій запас молока в мішечок, зроблений з овечого шлунка. Сичужний фермент на підкладці мішечка у поєднанні із сонячним теплом призвів до поділу молока на сир та сироватку. Тієї ночі він виявив, що сироватка вгамовує його спрагу, а сир має чудовий смак, який втамовує голод.
Вважається, що мистецтво сироробства до Європи привезли мандрівники з Азії. Фактично сир вироблявся в багатьох частинах Римської імперії, коли вона була на піку свого розвитку. Римляни, в свою чергу, познайомили Англію із виробництвом сиру. У середні віки, з моменту занепаду Римської імперії до відкриття Америки, сир вироблявся і вдосконалювався ченцями у монастирях Європи. Наприклад, горгонзолу виготовляли в долині По в Італії вже 879 року нашої ери, а у 10 столітті Італія стала центром сироробства Європи. Рокфор також згадується у стародавніх записах монастиря Конк, Франція, ще у 1070 році.
Сироділля продовжувало процвітати в Європі і сир став загальноприйнятою їжею.
Пілігрими, що подорожували до Нового світу брали сир до своїх запасів харчування в цю небезпечну мандрівку. З часом виробництво сиру поширилося на американському континенті, але до 19 століття воно залишалося місцевим сільськогосподарським виробництвом. Лише 1851 року Джессі Вільямс побудував першу сирну фабрику в США у окрузі Онейда, штат Нью-Йорк.
Оскільки населення Сполучених Штатів продовжувало різко зростати, попит на сир збільшився і промисловість поступово перемістилася на захід, зосередившись на багатих сільськогосподарських угіддях Вісконсіна. В 1845 група швейцарських іммігрантів оселилася в окрузі Грін, штат Вісконсін, і почала виробництво швейцарського сиру в Америці. Більшість фермерів Вісконсіна почали розуміти, що їхнє майбутнє виживання пов'язане з виробництвом сиром, і вже 1868 року у Лімбургері відкрився перший молочний завод.
Так народилася оптова сирна промисловість, яка у другій половині 1800-х років продемонструвала феноменальне зростання. До 1880 року по всій країні існувало 3923 молочні заводи, які, як повідомлялося, виробили того року 216 мільйонів фунтів сиру на суму 17 мільйонів доларів. Це становило майже 90 відсотків загального виробництва сиру в тому році.
На рубежі століть виробництво сиру на фермах стало незначним. Перепис 1904 року повідомляв лише про фабричне виробництво, яке становило понад 317 мільйонів фунтів. Оскільки попит на сир продовжував швидко зростати та поширюватися, промислове виробництво твердих та плавлених сирів різко зросло. Загальний обсяг виробництва натурального сиру зріс із 418 мільйонів фунтів у 1920 році до 2,2 мільярда фунтів в 1970 році. Зростання попиту на сир у 1970-х і 1980-х роках призвело до того, що до початку 1990-х років загальний обсяг виробництва натурального сиру перевищив 6 мільярдів фунтів. Плавлений сир також відчув різке зростання споживчого попиту: до початку 1990-х річний обсяг виробництва перевищив 2 мільярди фунтів на рік.
Нині понад третину всього молока, яке щорічно виробляється США, використовують для виробництва сиру. По мірі того, як споживчий апетит до всіх видів сиру продовжує зростати, зростатиме і вся молочна галузь.