Одна з найзнаменитіших молочних вірменських страв - це, зрозуміло, мацун (մածուն). Знаменитий кисломолочний напій, суміш коров'ячого, овечого, козячого або буйволиного молока з кислим молоком, рідня європейському йогурту.
Назва мацун йде від вірменського дієслова мацнул (մածնուլ) «киснути». Або ж від слова мацуц'анел (մածուցանել) «заквашувати».
Вірмени створили мацун приблизно в першому тисячолітті н.е. За однією з версій, зовсім випадково - просто наливши молоко в чашку, неочищену від кислого молока.
В вірменських писемних джерелах цей вірменський йогурт фігурує у таких знаменитих вірменських авторів, як Григор Магістроса (XI століття), Ованес Ерзнкаці (XIII століття), Григор Татеваці (XIV століття).
Нині мацун – одна з основ вірменської кухні. На його основі готують, наприклад, знамениті супи спас і спарнапур, його використовують як приправу до вірменської долми.
Мацун – важливий атрибут святкового столу під час Бун Барекендана – вірменської масниці. З мацуна виходить і знаменитий вірменський напій тан.
Кажуть, що в арсеналі будь-якої порядної вірменської господині є три предмети. Чашка для відмірювання води до кави, тарілка, щоб накривати долму. І ковдру, щоб мацун укутувати…
А ще мацун вважається стравою довгожителів - особливі бактерії, що входять до його складу, вкрай благотворно впливають на кишкову флору і довголіття людини. Не дарма у Вірменії та Арцаху така кількість людей, чий вік за сто років перевалив!